Slide

Zakladnica znanja te čaka

Najpogostejša vprašanja, ki si jih v zvezi z oblačenjem zastavljajo podjetnice

Tina Martinec Selan (Od glave do pet), osebna stilistka in certificirana Colour Me Beautiful barvna svetovalka za celostno podobo ter tudi ena od strokovnjakinj v Managerka Akademiji, tokrat odgovarja na tista najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavljamo podjetnice.

Ali lahko v poslovno oblačenje vključim tudi zadnje modne trende?

Cilj poslovnega oblačenja je profesionalna, urejena podoba, ki pri tvojih naročnikih in sodelavcih vzbuja zaupanje, ugled in spoštovanje. Če te modni trend pri tem podpira, potem ga vsekakor lahko vključiš. Če pa je modni trend take vrste, ki je zelo vpadljiv, kričeč, sproščen in nenavaden, je verjetno bolje, da ga nosiš v prostem času in ne v službenem. Je pa zelo dobro, če je tvoj osebni poslovni slog oblikovan, izrazit in nikakor ni treba, da je dolgočasen! Ravno nasprotno, s kančkom domiselnosti boš v svojem poslu naredila še boljši vtis in se izognila temu, da bi bila videti »starinsko«.

Ali morajo biti poslovna oblačila nujno draga?

Najprej razčistimo nekaj: nikakor ni treba, da si vsak dan oblečena v drugačen komplet. Bolje je, da imaš manj kosov in so tisti dobre kvalitete in izdelave. Lepe kose se da najti po različnih cenah, je pa res, da so dobri materiali (tisti, ki se lepše nosijo, bolje čistijo in jih lahko tudi nosiš več let) praviloma malce dražji. A pogosto se tudi v trgovinah z malce nižjimi cenami dobi prav čudovite kose, ki jih lahko pokombiniraš tudi z dražjimi. Vsekakor pa se izogni cenenim oblačilom, ki že na daleč kričijo o nekvaliteti, ker bodo negativno vplivala na tvojo poslovno podobo. Zelo pomembni so tudi dodatki (torba, čevlji in primeren nakit).

Tudi, ko se odločamo o tem, kako zgraditi svojo garderobo, je zelo pomembno, da poskušamo svoj posel umestiti in ugotoviti kako zelo formalne moramo biti pri tem, s čimer se ukvarjamo, kdo so ljudje, s katerimi bomo (smo) v stiku in se prilagoditi temu poslovnemu okolju.

O poslovnih kodeksih oblačenja, pravilih in idejah kaj obleči, kombinirati in nujno upoštevati, izveš v online tečaju Poslovna urejenost, ki se nahaja v Managerka Akademiji.  Pozornost je potrebno nameniti nošnji jeansa v poslovnem svetu, saj je ta zelo omejen. Tudi to izveš v Akademiji.

Ali moram biti nujno naličena? In s tipi-topi frizuro?

Ličenje je zelo odvisno od tega, kakšen slog imaš. Če si bolj naravnega sloga, potem prisegaš na minimalno ličil (če sploh) in naravno frizuro. Če pa je tvoj slog bolj eleganten, potem ti je pomembno, da so ličila tudi del tvoje podobe, imaš rada zelo urejeno frizuro in po vsej verjetnosti redno hodiš tudi na manikuro. Ni pravega odgovora, koliko naj bo poslovna ženska naličena. Moraš pa dajati videz urejenosti, skrbi zase in dobrega okusa. Je pa zelo pomembno, da je tvoja koža negovana in da so lasje vedno umiti.

Ali obstaja kaj, čemur se moram na vsak način izogniti?

Vsekakor je bolje, da si malo bolj zadržana v oblačenju kot malo preveč sproščena. Zelo globok dekolte, kot koža ozka obleka ali kavbojke, mini krilo, …, so stvari, ki ne delujejo poslovno in ti kot take ne bodo naredile neke usluge. Vedno je treba stvari uravnotežiti, če je npr. en kos ožji, obleci poleg še nekaj bolj strukturiranega. Suknjič (blazer) te reši iz marsikatere zagate ;).
Izogni se tudi vidnemu perilu (kožni odtenki so tvoji najboljši prijatelji) ter neurejenim nohtom in koži na stopalih (če nameravaš obuti odprte sandale).

O tem, kako sestavimo poslovno kapsulno garderobo (omejeno število oblačil, ki jih imamo v omari in pri čemer se vsa oblačila lahko med seboj kombinirajo), si oglej v zadnjem modulu tečaja Poslovna urejenost, ki ga najdeš v Managerka Akademiji.

Za vsa vprašanja, razmišljanja in dileme glede določenih tematik, smo ti Managerke vedno na voljo tudi v FB skupinah Managerka, Visoke pete, visoki cilji inOd hobija do biznisa”.

Tina Martinec Selan

Avtor/-ica prispevka

Tina Martinec Selan je osebna stilistka in certificirana Colour Me Beautiful barvna svetovalka. To pomeni, da pomaga izoblikovati osebni slog vsem tistim, ki razumete, da je človekova urejenost pomembna, da je zunanja podoba močno sporočilo, ki ga oddajamo svetu; ki si želite biti urejeni ter zadovoljni v svoji koži.

PRENESI SEZNAM SPLETNIH MEST Z BREZPLAČNIMI FOTOGRAFIJAMI

Zate smo pripravili seznam spletnih mest, kjer lahko najdeš brezplačne, visoko resolucijske fotografije najrazličnejših tematik.

Poveži se z nami

Pridruži se

Facebook skupnost

Preveri

200+ online orodij

Prenesi planer

90-dnevni plan za uspeh