Slide

Zakladnica znanja te čaka

Kako dobro se znajdete za mizo, drage Managerke?

Za mizo lahko zablestimo in osvojimo simpatije vseh, samozavestno manevriramo z različnimi kosi pribora in komponentami hrane ali pa odpovemo na celi črti. Odvisno je seveda od nas in kako dobro smo pripravljeni.

Že pitje kave lahko razkrije stopnjo naše podkovanosti v poznavanju bontona za mizo. Ob kavicah se odvijajo številni poslovni sestanki in velja si zapomniti nekaj smernic. Vrečke s sladkorjem ne mečkamo predolgo s prsti in ne udarjajmo z njo ob rob mize. Če zvoki ne motijo nas, pa so lahko moteči za vse v naši družbi. Nežno, elegantno in tiho (z gibi gor-dol), premešamo kavo, ne ropotamo z žličko, ob stene skodelice. Žličke nikoli ne poližemo. Kave prav tako nikoli ne srkamo. Počakamo minuto dlje, da se ohladi.

Živimo v svetu, v katerem ljudje ves čas primerjajo in sodijo, in vedno si prizadevamo, da bi naredili pravi vtis. Poslovna večerja ali udeležba na dogodku, je priložnost za mreženje, izmenjevanje znanja. Če nimamo dovolj znanja s področja bontona, se bomo znašle v zadregi. Z našim ravnanjem za mizo ali ob samopostrežnem bifeju, se pokažemo v pravi luči, takšne kakršne smo.

Za mizo …

Za vas sem pripravila nekaj osnovnih standardov, ko boste na poslovnem kosilu/večerji, da boste samozavestne in da boste vedno ustvarile nepozabne vtise:

  • Pribor vedno jemljemo od zunanje strani krožnika navznoter.
  • Prtiček med pavzo in ob koncu obeda odložimo na levo stran krožnika (velja za desničarke, sicer je ravno obratno).
  • Vaši kozarci so na desni strani od krožnika (velja za desničarke, sicer je ravno obratno).
  • Vaša solata se vedno nahaja na vaši levi strani (velja za desničarje, sicer je ravno obratno).
  • Trkamo le z vinom, s sosedom na vaši desni in levi strani in nikoli čez mizo.

“Vsi moji klienti se zavedajo pomena poznavanja bontona za mizo v našem okolju, kot tudi pomembnosti poznavanja smernic drugih kultur pri sodelovanju s partnerji iz tujine. Bonton za mizo je eno najširših področij, o katerem je zapisanih največ smernic. Zaradi razgibanosti in praktičnosti je področje tudi izjemno privlačno za učenje. Vsega se ne moremo naučiti čez noč, potrebna je vaja, je pa zagotovo ena izmed najboljših, trajnih naložb vase, ki pripomore k naši samozavesti” – Simona Lečnik Očko

V izogib stresu in morebitnim zagatam ter osredotočanju na sogovornika in sklepanje poslov, je poznavanje osnov kulturnega vedenja za mizo, nuja današnje družbe. Poučite se, osvežite znanja in zablestite v vseh poslovnih in zasebnih druženjih.

Več o bontonu, ki zajema osnove dobrega vtisa, pozdravljanje, predstavljanje, rokovanje, zunanjo urejenost, poslovno obdarovanje in še več pomembnih koristnih informacij, izveš v tečaju Poslovni bonton, ki ga najdeš v Managerka Akademiji.

Za vsa vprašanja, razmišljanja in dileme glede določenih tematik, smo ti Managerke vedno na voljo tudi v FB skupinah Managerka, Visoke pete, visoki cilji inOd hobija do biznisa”.

Simona Lečnik Očko

Avtor/-ica prispevka

Simona Lečnik Očko, magistrica mednarodnih in diplomatskih študij, je magistrirala na smeri diplomacija, natančneje iz področja protokola. Prav tako je profesorica sociologije in zgodovine. Je ustanoviteljica in vodja Lumie – Akademija vrednot, v sklopu katere poučuje bonton in vse kar je povezano s kulturo lepega vedenja, tako v poslovnem kot tudi zasebnem življenju. Izobraževalno vsebino predstavlja na sodoben način, izhaja iz uveljavljene teorije, ki jo uspešno prepleta s primeri iz lastnih izkušenj in dolgoletne prakse.

PRENESI SEZNAM SPLETNIH MEST Z BREZPLAČNIMI FOTOGRAFIJAMI

Zate smo pripravili seznam spletnih mest, kjer lahko najdeš brezplačne, visoko resolucijske fotografije najrazličnejših tematik.

Poveži se z nami

Pridruži se

Facebook skupnost

Preveri

200+ online orodij

Prenesi planer

90-dnevni plan za uspeh