Slide

Zakladnica znanja te čaka

Zgodba o uspehu

Tina Martinec Selan: “Zame je postavitev dobrega biznisa tek na dolge proge.”

Od glave do pet

Tina Martinec Selan je osebna stilistka, barvna svetovalka in svetovalka za celostno podobo. Se sliši zapleteno? Po domače povedano ljudi uči, kako se urediti, da bodo s sabo zadovoljni, da bodo zasijali in da se bodo v svoji koži odlično počutili. Letos njen Odglavedopet obeležuje 10. obletnico delovanja in zares številne stranke iz celotne Slovenije pričajo o tem, da ji to tudi uspeva. Zanjo je izredno pomemben stik s stranko, da ji lahko zaupa, saj spustiti neznanko v svojo garderobno omaro in v svoj svet urejenosti ni tako lahko. 

Kaj te je motiviralo in navdušilo za štart lastnega podjetja?
Lahko rečem, da so bile pomagati drugim pri tem, da bi bili kar najlepši, vedno moje sanje, a takrat še nisem vedela, kako bi jih uresničila ali da je to možno. Da bi začela s to dejavnostjo, sem se odločila po končanem študiju farmacije in opravljenem strokovnem izpitu, saj sem ugotovila, da potrebujem delo, pri katerem ne bom vsak teden komaj čakala, da bo vikend. Menim, da te mora tvoje delo tako zelo veseliti, da je to tudi tvoj hobi. Pri meni ni dvoma, da se ta dva vidika popolnoma prekrivata.

 

Kako bi opisala korake do uspešnega biznisa?
Odločnost, vizija, zagon, strast do dela, vztrajnost. Pa poslovni načrt, nujno napisan na roke, v debel zvezek. V začetku ni nujno, da gre gladko ali zlahka in takrat si moraš dati čas in prostor – se zavedati, da dobre stvari nastajajo leta in leta. Zame je postavitev dobrega biznisa tek na dolge proge. Šele po 5 ali 10 letih si lahko zgradiš dobro ime, ugled, prepoznavnost na svojem področju. Marsikdaj pa je treba stisniti zobe in oddelati marsikatero »naduro«, neplačano seveda.

Na kakšen način pridobivaš prepoznavnost in nove stranke?
Pri meni nove stranke kar same najdejo pot do mene. Bodisi iščejo tovrstne storitve na spletu in jih pot pripelje do moje spletne strani, bodisi pa sledijo moji FB strani, YT kanalu in podobno. Kar precejšen delež strank je pri meni tudi stalnih, to so ljudje, s katerimi bolj ali manj redno sodelujem, številne pa k meni usmerijo tudi zadovoljne stranke, ki rade dajo dobro priporočilo po dobri izkušnji svetovanja.

Podjetniski izziv Managerka

Kateri so bili tvoji največji izzivi v podjetništvu in kako si jih prebrodila?

Začela sem dobesedno iz nič, zato je bil največji izziv, kako sploh zgraditi neko prepoznavnost in rezime. Čisti začetek je bil zame pisanje svojega lastnega bloga Odglavedopet. V začetnih letih je bil izziv tudi finančni, saj moj posel v začetku ni prinašal stalnih ali predvidljivih dohodkov, zato je bil to pravzaprav skupni projekt, ali bolje rečeno, odločitev, obeh naju z možem. Za podporo, naj delam to, kar me veseli, sem mu izjemno hvaležna.

Si kot podjetnica prejemnica kakšnih nagrad ali drugih dosežkov?
V formalnem smislu zaenkrat ne.

Kakšne so tvoje dnevne navade, ki te motivirajo in delajo uspešno?
Uf, moram priznati, da nimam tipičnih dnevnih navad poslovnežev. Veliko mi pomeni, da si lahko sama razporejam svoj čas in da sem sama svoj šef. Občutek svobode, da si lahko med delavnikom vzamem odmor za sprehod s psom ali kavo s prijateljico, mi je zares neprecenljiv.
Ker zgodaj zjutraj izredno težko funkcioniram, zvečer pa so moji možgani v polnem zagonu, se s pisanjem (člankov, prispevkov za različne publikacije ipd.) ukvarjam zvečer. Dopoldnevi in/ali popoldnevi pa so rezervirani za stranke. Imam tudi kar dober občutek za »samoohranitveni nagon«, zato sem kar stroga pri tem, da si ne nakopljem preveč obveznosti oz. da jih sebi ustrezno razporedim.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?
Imam nekaj idej, o katerih pa v tem trenutku ne bi govorila na glas ;).

Tvoja najljubša knjiga/vir informacij/podcast/app…?

Zagotovo bi moral vsak, ki se podaja na svojo poslovno pot, vsaj enkrat prebrati (ali poslušati) knjigo Napoleona Hilla »Think and Grow Rich«. To filozofijo je do potankosti razvil tudi nedavno pokojni Bob Proctor. Menim pa, da je bolj kot teorija pomembna praksa. Torej ne toliko število prebranih knjig o poslu, opravljenih tečajev in seminarjev, ampak »skok v vodo« in splavati.

 

 

 

Tvoj najljubši citat?

»Bodite zadovoljni s tem, kar vam je dano in napravite iz njega kar največ.« (Robert Baden-Powell, ustanovitelj skavtov)

Linki do socialnih omrežij, spletne strani:

Anja Jurko

Avtor/-ica prispevka

PRENESI SEZNAM SPLETNIH MEST Z BREZPLAČNIMI FOTOGRAFIJAMI

Zate smo pripravile seznam 29 spletnih mest, kjer lahko naješ brezplačne, visokoresolucijske fotografije na najrazličnejše tematike.

Poveži se z nami

Pridruži se

Facebook skupnost

Preveri

200+ online orodij

Prenesi planer

90-dnevni plan za uspeh