Slide

Zakladnica znanja te čaka

Zgodba o uspehu

Tjaša Kikelj: Kreativnost brez meja – od oglaševalske fotografije do sobodajalstva

Funky soul Studio in Polna hiška

Fotografiram od začetka svojih študentskih let. Najprej se je začelo s portreti in popotniško fotografijo. Že od nekdaj so prijatelji hvalili moje fotografije, vendar si nikoli nisem niti predstavljala, da to lahko počnem za svoj posel. Pred dvema letoma smo na poti iz kina prišli do ideje, da bi skupaj s prijateljico Sanjo začeli fotografski posel, saj obe radi fotografirava. Eno leto sva skupaj ustvarjali pod enim imenom. V prvem letu se kot fotograf še iščeš in poskusiš z raznoliko fotografijo, nato kmalu ugotoviš, kaj ti najbolj leži. Po enem letu sva šli vsaka v svojo smer in še vedno skupaj sodelujeva na večjih projektih. Sama sem se usmerila v oglaševalsko fotografijo namenjeno za promocijo znamk in oseb. Ustvarila sem tudi svoj Funky soul Studio, kjer lahko v miru ustvarjam. Studio oddajam tudi drugim fotografom. To je moj prvi posel, ki je zaenkrat še bolj na začetku.

Drugi, večji del mojega podjetja pa je Polna hiška. S Polno hiško pomagam sobodajalcem pri spletni promociji. Fotografiram njihove kapacitete, naredim profile na rezervacijskih portalih in nato upravljam celoten proces pridobivanja turistov namesto njih. Letos bom tudi sama postala sobodajalka, ravno s Funky soul studiem, ki je nekako večnamenski prostor.

Kaj te je motiviralo in navdušilo za štart lastnega podjetja?
Že od nekdaj sem si želela svoje podjetje, saj sem skozi študentska dela videla, da ne želim slediti temu, kar mi rečejo, da moram narediti, vendar bi raje izhajala iz svojih idej. Poleg tega, je svoboda na vrhu seznama mojih vrednot in niti nisem videla druge poti, kot da začnem nekaj svojega. Pri Polni hiški je bilo bistveno, da sem imela odprte oči in da sem zaznala priložnost. Ko je nekdo potreboval pomoč pri promociji apartmajev in ker sem sama to znala, sva začela sodelovati, nato sem pridobila nove stranke in zgodba se je začela. S fotografijo sem pa začela samo na podlagi svoje želje in tega, da počnem nekaj ustvarjalnega, nekaj kar res rada delam. Nisem se obremenjevala s konkurenco, menim da je za vsakega prostor na trgu, če le sledi svojemu srcu.

Povej mi par besed o svoji dejavnosti in kaj vas razlikuje od ostalih?
Menim, da imam zelo dober odnos s svojimi strankami, pogovarjamo se na prijateljski ravni in iskreno. Lahko se zanesejo name in jaz na njih. Pri fotografiji me močno definira moj stil, ki pritegne takšne stranke, ki so zelo podobne meni. Fotografije so pozitivne, svetle, razigrane, tople, s pridihom pisanih barv in prav takšne so tudi moje stranke

 

Kako bi opisala korake do uspešnega biznisa?
Poslušaj srce, zaznaj priložnost, drzni si, delaj po korakih, bodi potrpežljiv, ne obremenjuj se preveč, rezultat bo prišel.

Na kakšen način pridobivaš prepoznavnost in nove stranke?
Pri Polni hiški predvsem po priporočilih. Ko bom optimizirala proces, bom lahko sprejela nove stranke in bom preprosto šla po sezamu sobodajalcev in do TIC-ev.

Pri fotografiji predvsem preko Instagrama. Imam tudi Facebook stran, vendar tam nisem toliko dejavna, saj ne opazim toliko rezultatov. Pomembna je tudi dobra spletna stran in seveda priporočila.

Si kot podjetnica prejemnica kakšnih nagrad ali drugih dosežkov?
Zaenkrat še ne. Sem pa zelo vesela pozitivnega odziva mojih strank, kar mi pomeni največ.

Podjetniski izziv Managerka

Kateri so bili tvoji največji izzivi v podjetništvu in kako si jih prebrodila?

Največji problem pri meni je organizacija in postaviti mejo med poslom in zasebnim življenjem. Na tem moram še delati. Zaenkrat si poskušam postaviti točno določen čas ko delam in takrat delam efektivno, izven tega časa pa poskušam čim manj misliti o poslu in se posvetiti drugim stvarem. Konec koncev posel ni vse. Če možganom daš za misliti še kaj drugega, lahko bolje opraviš svoj posel in pridobiš več idej, kot če cel dan razmišljaš samo od tega.

Kakšne so tvoje dnevne navade, ki te motivirajo in delajo uspešno?
Jutranja rutina, to do lista in glava polna idej. Predvsem pa vedenje, da je vse mogoče in da se vse da, samo postopoma. J

Bi kaj spremenila na svoji podjetniški poti, če bi lahko zavrtela čas nazaj?
Ne. Vsaka težava, ki te doleti te doleti ravno z namenom, da se izboljšaš. Počasi se učiš in rasteš in če bi se za karkoli drugače odločila, bi se kje drugje pojavila težava. Pomembno je kako reagiraš na težave: z mirnostjo in potrpežljivostjo.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?
Čim bolj optimizirati procese delovanja in administrativna dela. Pri fotografiji bi rada nekoč tudi učila druge.

Kakšen nasvet bi dala drugim podjetnikom?
Ne razmišljaj preveč, samo naredi to, kar ti pravi srce. Nič ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Počasi, ko vsak dan nekaj narediš, gradiš svojo zgodbo. Kreativni podjetniki imamo polno idej, ki jih dobimo v sekundi, a zavedati se je treba, da rezultati ne pridejo v sekundi, temveč v dnevih, mesecih, morda celo letih. Potrpežljivost je glavna lekcija, ki sem jo spoznala.

Zelo pomembno je tudi, da se zmeraj učiš in vlagaš v učenje. Sama rada kupujem spletne tečaje, kjer se ogromno naučiš od točno takih ljudi, ki so tam, kjer bi rad bi tudi ti sam. Tako lahko hitreje prideš do rezultatov, če poslušaš prav njih.

Tvoja najljubša knjiga/vir informacij/podcast/app…?
Christina Greve je moj glavni vir informacij glede posla in fotografije. Všeč mi je, da pridobivam informacije iz enega vira, kateremu zaupam in ne na 100 različnih koncih. To mi pomaga ohraniti mirnost in zagon.

Tvoj najljubši citat?

Nimam ga, lahko se ga pa sedaj izmislim:

Be you, live and work as you want, on your own terms, because everything is possible!

A je v redu? 🙂

Linki do socialnih omrežij, spletne strani.

Anja Jurko

Avtor/-ica prispevka

PRENESI SEZNAM SPLETNIH MEST Z BREZPLAČNIMI FOTOGRAFIJAMI

Zate smo pripravile seznam 29 spletnih mest, kjer lahko naješ brezplačne, visokoresolucijske fotografije na najrazličnejše tematike.

Poveži se z nami

Pridruži se

Facebook skupnost

Preveri

200+ online orodij

Prenesi planer

90-dnevni plan za uspeh